Facebook Youtube
Hajdarábadská ryba

Hajdarábadská ryba

30 min Ryby

Ingrediencie

  • filety zo pstruha dúhového Radoma 400g
  • strúhaný kokos 3 polievkové lyžice
  • rímsky kmín mletý 1 polievková lyžica
  • sezamové semienka 2 polievková lyžica
  • čierny sezam 1 polievková lyžica
  • senovka semienka alebo mletá 1 polievková lyžica
  • veľká cibuľa 1 ks
  • olej
  • mletý koriander 1 polievková lyžica
  • mletý zázvor 1 čajová lyžica (môže byť aj čerstvý strúhaný)
  • mleté čili 1 čajová lyžica
  • mletá kurkuma 1 čajová lyžica
  • paradajky konzervované alebo čerstvé 10 polievková lyžica
  • tamarindový koncentrát 1 polievková lyžica
  • voda asi 1 dcl

 1. Ešte predtým ako začnete variť, chcem menej skúsených upozorniť, aby počas varenia omáčku ochutnávali a prispôsobovali si množstvá výraznejších korenín podľa vlastnej chuti.

2. Kokos, kmín, sezam, senovku a nadrobno nakrájanú cibuľu pražíme asi 10 min. na miernom ohni v teflónovej panvici až kým korenie nezačne voňať (čo je ihneď, ale nebojte sa, nič vám bez oleja nezhorí, len kokos sa mierne sfarbí do bledohneda, treba však stále miešať).

3. Následne v mažiari alebo v minimixéri rozdrvíme korenie na pastu. Ak použijete mixér, radím pridať už aj paradajky, zmes bude homogénnejšia a ľahšie sa bude mixovať.

4. Pstruha sme my mali vcelku a tak sme ho najprv zbavili kostí a nakrájali na cca 3 – 4 časti každý filet. Kožu necháme, osolíme z oboch strán.

5. Panvicu potrieme olejom a na miernom ohni na nej asi 5 min. smažíme rybu z oboch strán. Následne vyberieme a zlúpneme kožu.

6. Kokosovú pastu hodíme na panvicu, zalejeme približne odhadom 1 dcl vody (najprv menej, pridávame podľa toho, ako sa bude javiť konzistencia) a pridáme všetko ostatné – koriander, zázvor, čili, kurkumu a tamarind. V tomto recepte nie je uvedená soľ, ale ak nie ste zvyknutí na tieto sladké ázijské chute, kľudne si ju tam dajte.

7. Ihneď vymiešame na kašu strednej hustoty a vložíme rybu. Zľahka premiešame a dusíme ešte 5-10 min., ryba sa však nesmie rozpadávať.

8. Podávame s ryžou. Rybku posypeme nasekanými koriandrovými listami (ja petržlenovými).

Recept sme pripravili v spolupráci s foodblogerkou Dorou. Viac receptov môžete nájsť na jej blogu tu.