Facebook Youtube
Zubáč v zelerovej omáčke

Zubáč v zelerovej omáčke

30 min Ryby

Ingrediencie

  • filety zo zubáča s kožou Radoma
  • čerstvý kôpor
  • rozmarín
  • zeler
  • cibuľa
  • cesnak
  • smotana na varenie
  • maslo
  • olivový olej
  • citrónová šťava
  • suché biele víno
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • soľ

Na začiatok si zoberieme  zemiaky, lebo tie potrebujú najviac času. Každý narežeme z vrchu, asi do dvoch tretín, môžeme si pomôcť špajľou. Zemiak  ňou prepichneme a na nej pri krájaní zastavíme nôž.

Do každého zárezu vložíme tenký plátok cesnaku. Zemiakyporiadne osolíme, dochutíme čerstvo mletým čiernym korením a na každý dáme plátok masla. Naukladajme  ich na plech s vetvičkou rozmarínu a vložme ich do vyhriatej rúry na 180°C asi na 50 minút.
Medzitým na olivovom oleji orestujeme malú nakrájanú cibuľu, asi tri strúčiky cesnaku a nakrájaný zeler, asi 1/3 buľvy.

Dochutíme soľou a keď zeler krásne zavonia ( po 5 min. restovania) podlejme ho dobrým suchým bielym vínkom, cca 1,5 dcl bude stačiť, keď sa víno odparí, dochutíme soľou a podlejeme vriacou vodou. Podusíme ho asi 15 minút, potom pridáme 100ml sladkej smotany, dobre rozmixujeme, dochutíme citrónovou šťavou a orieškom masla, odstavíme a pridáme čerstvý kôpor.

Filety zo zubáča prekvapneme citrónovou šťavou, dochutíme soľou a čerstvo mletým korením. Na masle s olivovým olejom ich potom do chrumkava orestujeme, najskôr kožou dolu.

Dobrú chuť. Recept sme pripravili v spolupráci s blogom svarechou.sk.