Facebook Youtube
Makrela pečená na citrónovo-rozmarínovej soli

Makrela pečená na citrónovo-rozmarínovej soli

30 min Ryby

Ingrediencie

  • 4 ks makrely Radoma
  • 1 kg morská soľ hrubozrnná
  • kôra z 2 bio citrónov
  • 1 väčšia vetvička čerstvého rozmarínu

 Citróny umyjeme, osušíme a kôru nastrúhame. Lístky rozmarínu rukou stiahneme z vetvičky a spolu s nastrúhanou citrónovou kôrou zmiešame so soľou. Vyberieme zapekaciu misu alebo pekáčik primeranej veľkosti, vyložíme papierom na pečenie a na dno rovnomerne nasypeme citrónovo-rozmarínovú soľ.

Makrely rozmrazíme, umyjeme a papierovými utierkami dôkladne osušíme. Na dno rúry vložíme pekáčik naplnený vodou (aspoň 2 - 3 cm, aby rýchlo nevyvrela) a rúru vyhrejeme na 200°. Po nahriatí rúry ešte 5 - 10 minút počkáme, aby sa voda v pekáčiku poriadne rozovrela a začala sa tvoriť para. Osušené markrely zvonka jemne natrieme olejom (aby sa na ne nenalepilo veľa soli), opatrne zľahka položíme na ochutenú morskú soľ a dáme do rúry piecť.

Pečieme približne 15 - 20 minút podľa množstva a veľkosti rýb (riaďte sa svojou rúrou, každá rúra pečie inak). Upečené makrely opatrne vyberieme zo soli a servírujeme vcelku.

Ako príloha sú výborné rôzne upravené zemiaky, zeleninové šaláty alebo čerstvé pečivo.

Dobrú chuť. Recept sme pripravili v spolupráci s blogom Receptyzmojejkuchyne.