Facebook Youtube
Zubáč zapečený pod zemiakovými lupienkami

Zubáč zapečený pod zemiakovými lupienkami

120 min Ryby

Ingrediencie

  • filety zo zubáča aj s kožou Radoma
  • vetvička rozmarínu
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • rozpustené maslo
  • olej
  • malé zemiačky podľa potreby (asi 2 - 3 ks na jednu rybiu filetu, podľa veľkosti)

Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájame na tenučké plátky . Do primerane veľkého hrnca dáme variť vodu, zemiakové lupienky vhodíme do vriacej vody a krátko povaríme (asi 2 - 3 minútky). Dajte pozor aby sa vám nerozvarili, budú sa ešte zapekať. Predvarené lupienky zlejeme a v sitku prepláchneme studenou vodou, aby sa nezlepili a necháme vychladnúť. Zubáča rozmrazíme, umyjeme a osušíme papierovými utierkami.

Na plech dáme papier na pečenie, trochu ho natrieme olejom, položíme filety osušeného zubáča kožou dolu, pokvapkáme ich rozpusteným maslom, osolíme, jemne okoreníme mletým čiernym korením a posypeme nadrobno nasekanými lístkami rozmarínu. Nedávajte ho veľa (je veľmi aromatický), stačí zopár lístočkov. Predvarené zemiaky ukladáme na osolené a okorenené filety do tvaru rybacích šupín. Keď sú zemiaky naukladané, dlaňami ich popritláčame na rybu (aby sa lupienky trochu prilepili k sebe a aj k rybe a pri pečení nepadali dolu).

Filety obložené zemiakovými lupienkami ešte jemne osolíme, pokvapkáme rozpusteným maslom alebo olejom a dáme piecť. Piekla som na 200° asi 15 - 20 minút (riaďte sa svojou rúrou -každá rúra pečie inak). Záleží aj od množstva a hrúbky filetiek. Prílohu si zvoľte akú máte radi u vás doma, podľa vašej chuti a rodinnej tradície.

Dobrú chuť. Recept sme pripravili v spolupráci s blogom Receptyzmojejkuchyne