Facebook Youtube
Orientálna kari polievka s krevetami

Orientálna kari polievka s krevetami

45 min

Ingrediencie

  • krevety 18 ks
  • zubáč filety Radoma 2*400 g
  • kokosové mlieko 0,5l alebo strúhaný kokos 10 polievkových lyžíc
  • voda 0,5 l
  • šampiňóny 12 ks
  • zázvor čerstvý 2cm
  • kari korenie 2 čajové lyžice
  • citrónová tráva sušená mletá 1 čajová lyžica
  • červená kari pasta ½ čajovej lyžice
  • rybia omáčka 2 polievkové lyžice
  • tamarindová pasta 1 polievková lyžica
  • čínska kapusta pak choi 2 hlávky na ozdob
  • semienko černušky na ozdobu
  • semienko konope lúpané Carun na ozdobu
  • čínske tenké rezance ryžové alebo pšeničné cca 70g
  • kokosová smotana 250 ml
  • kokosový olej 1 polievková lyžica
  • cibuľa 1ks menšia

Polievku namiesto zápražky odporúčame zahusťovať nejakou zeleninou, ktorú najprv podusíme na cibuľke a trochu oleja a keď je uvarená, tak ju rozmixujem ponorným mixérom. V tomto prípade sme mali hlúbik z čínskej kapusty a z karfiolu, ale môžeme použiť, to čo máme zrovna po ruke. 
Ak nechcete do tejto polievky hustý základ, je dobrá aj bez neho, ale ku kokosovému mlieku by sme odporúčali pridať na záver kokosovú smotanu 250 ml.

1. Kokosovú múčku vložíme do výkonného mixéra na smoothie, zalejeme teplou vodou a rozmixujeme na husté kokosové mlieko.

2.Ak robíte polievku so zeleninovým základom:
Cibuľku nakrájame nadrobno opražíme na kokosovom oleji, pridáme nasekanú ostatnú zeleninu, zázvor a všetky koreniny až po tamarind a zalejeme kokosovým mliekom a dusíme do mäkka. Následne ju rozmixujeme ponorným mixérom na kašu.

Ak robíte polievku bez zeleninového základu:
Do kokosového mlieka dáme zázvor nakrájaný na plátky – ten po uvarení polievky vyberieme, pridáme všetky koreniny až po tamarind a prevaríme.

3. Do polievky hodíme šampiňóny, krevety a rybie filety nakrájané na menšie kúsky a uvaríme ich. Hustotu polievky teraz môžeme ešte doladiť, buď prilejeme horúcu vodu alebo kokosové mlieko. Ak ste nedávali zeleninový základ, teraz môžete vliať kokosovú smotanu, nechať polievku zovrieť a odstaviť.

4. Rezance uvaríme zvlášť v horúcej vode pár minút do zmäknutia.

5. Polievku servírujeme tak, že do misky najprv vložíme rezance, ktoré zalejeme polievkou. Dozdobíme semienkami lúpaného konope a černušky, obložíme listami pak choi.

Recept sme pripravili v spolupráci s blogom Dora’s Art.