Cuketovo-hráškové risotto s lososom
Cuketovo-hráškové risotto s lososom
- 150g PRETO Ryba Žilina Losos atlantický porcie
- 200g ryže
- 600ml vývaru
- 1dcl bieleho vína
- 2 šalotky
- 3/4 hrnčeka mrazeného hrášku
- pol. cukety
- 40g masla
- 0,5dcl sladkej smotany
- strúčik cesnaku soľ, čierne a biele korenie
- tymianolivový olej
- citrón
- vnať fenikla
- čerstvá bazalka
Na troche masle orestujeme najemno nakrájanú šalotku. Pridáme ryžu a za stáleho miešania restujeme cca 1 min. Zalejeme vínom a po vyvarení pridáme naberačku vývaru. Postup opakujeme cca 20 min. do zmäknutia ryže. Medzičasom orestujeme druhú porciu šalotky na masle a pridáme na kúsky nakrájanú cuketu, nastrúhaný cesnak a štipku čierneho korenia. Cca 3-5 min. dusíme prikryté do polomäkka. Pridáme hrášok, fenikel a osolíme. Necháme prevrieť a vlejeme smotanu. Keď zmes zovrie, odstavíme a dochutíme pár kvapkami citrónovej šťavy. Odoberieme 1/3 zmesi bokom na dekoráciu. Zvyšok zmesi vymixujeme dohladka spolu s lístkami mäty. Predhrejeme rúru na 220 st. Filety lososa osušíme, osolíme, pridáme štipku bieleho korenia a navrch dáme trocha masla a vetvičky tymianu. Pečieme cca 4 min. Do ryže vmiešame vymixovanú zmes, prihrejeme spolu v hrnci a po odstavení vmiešame zvyšok masla.
Za prípravu receptu ďakujeme blogu www.laskavhrncoch.blogspot.com