Facebook Youtube

Vedeli ste, že ryby sú zdrojom zdraviu prospešných omega-3 mastných kyselín a sú vhodné pre celiatikov?

Vedeli ste, že ryby sú zdrojom zdraviu prospešných omega-3 mastných kyselín a sú vhodné pre celiatikov?

Ryby sú roky považované za zdravú potravinu. V niektorých krajinách sú súčasťou jednálnička aj niekoľkokrát do týždňa. Na slovenské stoly si však stále ťažko hľadajú svoju cestu.

Ryby by mali mať v jedálničku celiatikov a ľudí na bezlepkovej diéte dôležité miesto. Sú totiž bohatým zdrojom bielkovín, lipidov, minerálnych látok a vitamínov. Vedci už pred viac ako 30 rokmi zistili, že omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú aj v rybom mäse blahodarne pôsobia na ľudský organizmus.

Potvrdzuje to aj známa slovenská odborníčka na zdravú výživu MUDr. Alžbeta Béderová:

 „Ryby sú skutočne bohaté na množstvo minerálov a vitamínov a vďaka prítomnosti omega-3mastných kyselín by nemali chýbať na tanieri v žiadnej slovenskej domácnosti."

Z hľadiska štatistík je Slovensko na jednej strane na špici rebríčka v kardiovaskulárnych ochoreniach, na strane druhej zastávame posledné priečky v konzumácii rýb.

 „Je to paradox. Omega-3 mastné kyseliny nachádzajúce sa v rybách majú totiž výrazne pozitívny účinok na srdce, zlepšujú konzistenciu krvi a okrem iného znemožňujú utváranie trombov, ktoré sú následne príčinou srdcových infarktov či mozgových príhod,“ dopĺňa Alžbeta Béderová.