Teplé jedlo na doma? Je tu PRETO Radoma

Teplé jedlo na doma? Je tu PRETO Radoma
Dnes máme všetky možné nástroje na to, aby sme si vychutnali aspoň jedno teplé jedlo počas dňa a zároveň nestrácali v kuchyni zbytočne dlhý čas. A nie, nemyslíme tým fastfood.
Mrazené potraviny a ešte k tomu aj hotové výrobky čelia mnohým predsudkom. V niektorých prípadoch sú oprávnené, ale niekedy ani nie. Vždy je dôležité, čo sa mrazí a akým spôsobom.
„Zmrazovanie je špecifický proces konzervovania potravín, pri ktorom dochádza k tvorbe kryštálikov ľadu z vody, ktorú potravina prirodzene obsahuje. Podstatou mrazenia je prechod z kvapalnej formy na formu tuhú“, vysvetľuje proces mrazenia prof. Ing. Jozef Golian, Dr., z Fakulty biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre. Dnes sa zmrazovanie potravín považuje aj za jeden z najšetrnejších spôsobov skladovania potravín. Nepoužíva žiadne prídavné konzervanty, len tuhý mráz. Nie je však mrazenie ako mrazenie. Všetky produkty značky PRETO Radoma sa zmrazujú šokovo. Potraviny sa uskladnia do 240 minút v špeciálnych mrazničkách kde je teplota -40°C a dokáže v jadre potravín vytvoriť teplotu až -18 °C, čo spôsobí, že sa v potravine vytvoria len mikrokryštáliky. Potraviny pri rozmrazení neuvoľnia toľko vody, voda zostane v nich a nie sú potom vysušené, gumovité, ale chutné a zároveň si zachovávajú si všetky chuťové vlastnosti.
Koľko zdraviu prospešných látok je v zelenine?
Čerstvá zelenina a ovocie obsahujú nesporne veľa vitamínov a minerálnych látok. Pokiaľ máme stále na mysli tú, ktorá sa pestuje v blízkom okolí, netrhá sa ešte nedozretá a nedozrieva v skladoch a kamiónoch. Práve v poslednej fáze dozrievania získava zelenina a ovocie väčšinu výživných látok. Je teda trochu sporné, koľko ich majú brokolica či špenát zo severnej Afriky. Do hry tak vstupuje zelenina, ktorá sa dopestovala na farmách v okolitých regiónoch a je možné ju šetrne zmraziť. „Zeleninu, ktorú nájdete pod značkou PRETO Radoma, máme vo veľkej miere z fariem z Rakúska a Slovenska. Len tak dokážeme zabezpečiť, aby sa zbierala dozretá a mali sme ju u nás na spracovaní doslova pár hodín po zbere“, pridáva sa k nám Michal Britvík, generálny riaditeľ spoločnosti Ryba Žilina, spol. s r.o., ktorá stojí za spomínanou značkou. „Dokonca farmy, na ktorých sa pestuje zelený hrášok, ktorý u nás mrazíme, môžu byť maximálne vzdialené len 60 km od miesta spracovania,“ dodáva.
Pri niektorých druhoch zeleniny je pre zachovanie chuti a obsahu zdraviu prospešných látok čas medzi zberom a spracovaním extrémne dôležitý. Ďalšou citlivou zeleninou je brokolica. Ak je vystavená na pultoch v obchode príliš dlho a je zabalená len v plastovom obale, stráca na svojej kvalite. Špenát patrí rovnako do tejto skupiny výrobkov. Viac vitamínov a minerálov obsahuje mrazený. Farmy, ktoré dodávajú špenát ho zbierajú dvakrát ročne a pri pestovaní nepoužívajú pesticídy. „Výhody zmrazovania spočívajú v predĺžení trvanlivosti a doby skladovania potravín. Ďalšou výhodou je zachovanie pôvodných vlastností zmrazenej potraviny, ktorá sa po senzorickej stránke len veľmi málo líši od potraviny čerstvej. Taktiež je to zachovanie väčšiny cenných biologicky aktívnych látok najmä v ovocí a zelenine“ vysvetľuje profesor Golian. Nič nenahradí čerstvú zeleninu a ovocie z našich záhrad alebo blízkych fariem. Priestorové možnosti uskladnenia úrody bývajú limitované, preto je jednoduchšie spoľahnúť sa na niekoho, kto to robí poctivo a na kvalite mu záleží. Predsudky voči mrazenej zelenine môžete pustiť z hlavy.